Захисні властивості медичних рукавичок

Захисні властивості медичних рукавичок

Відразу варто відзначити, що рукавички медичні латексні - не альтернатива антисептичної обробки, а також інших заходів безпеки, пов'язаних з можливістю травмувати шкірні покриви гострими інструментами. Однак вони є своєрідним «щитом» між шкірою лікаря і біологічними рідинами пацієнтів. За рахунок цього значно скорочується можливість заразитися гемоконтактними інфекціями. Підвищити до 100% захист можна за допомогою відразу двох пар, однак ризики все ж залишаються.

Згідно зі статистикою захисні вироби в 5-40% випадках пошкоджуються під час різних хірургічних маніпуляцій. Найбільш часто це трапляється в районі вказівного пальця на «неробочій» руці. При цьому лише 15-20% хірургів помічають ці порізи.

Запобіжні заходи при використанні медичних рукавичок

Як ви вже зрозуміли, одноразові рукавички не зможуть повністю убезпечити від мікробів. Найбільша кількість бактерій локалізується в області великих та на кінчиках пальців. Через те, що не всі медпрацівники помічають можливі пошкодження, то обов'язковою дією є миття рук після проведення маніпуляцій.

Можна виділити дві основні задачі рукавичок:

- запобігання професійного зараження при контакті з інфікованими людьми;

- захист пацієнтів від зараження мікробами, які є резидентною мікрофлорою шкірного покрову на руках медпрацівників.

Рукавички медичні нестерильні: коли використовувати

В яких випадках медичним працівникам слід захищати себе? В першу чергу при будь-яких маніпуляціях з біологічною рідиною: кров'ю, сім'яною рідиною, сечею і т.д. Також при огляді слизових оболонок, шкірного покриву або при контакті з цервикальним секретом.

Також рукавички нестерильні необхідно одягати для захисту від бактерій при контакті з предметами, забрудненими кров'ю, постільними речами або іншими особистими речами хворого.

Ну, і, звичайно ж, додатковою гарантією безпеки стане суворе дотримання правил особистої гігієни. Ретельне миття рук з дворазовим намилюванням і в теплій воді повинно бути обов'язковою процедурою. Витирати руки потрібно особистим рушником, не забуваючи його щодня міняти. А кожен раз перед зняттям захисних рукавичок їх необхідно обробляти ватою, попередньо змоченою в дезінфекційному розчині.

 

Зворотній зв'язок